Koliko čas traja popravilo zvočnika?

Navadna menjava tuljave na zvočniku traja 3 delovne dni, menjava obrob pa 2 delovna dneva. Manjša popravila menjave dovodov ali odlepljenih delov zvočnikov trajajo ponavadi po en delovni dan.

Kaj se zgodi, če vežem zvočnik v BRIDGE, mono ?

Ojačevalnikova oba kanala sta obremenjena enakomerno in sicer, vsak s polovico impedance. To pomeni, da je potrebno posvetiti posebno pozornost na to, da je vsak kanal na ojačevalniku stabilen tudi na polovici impedance zvočnika. Primer: Zvočnik 4ohme priklopimo na ojačevalnik v Bridge načni. Ojačevalnik mora biti stabilen na 2ohma po kanalu.

Kako vem, da je ojačevalnik stabilen na 2 ohma ?

V navodilih poiščemo tehnične podatke o nazivni moči ojačevalnika. Vedno najdemo podatek za STEREO moč in tudi za BRODGE moč, poleg teh podatkov pa so podatki na kateri impedanci ojačevalnik zagotavlja to moč. NE smemo ojačevalca bolj, kot je dovoljeno (z nižjo impedanco, kot je napisano ). Torej. Če ne najdemo podatka za STEREO moč na 2 ohmih, ojačevalnik ne smemo vezati v BRIDGE z wooferjem 4 ohme, lahko pa z večjo impedanco (6 ohmov, 8 ohmov,..)

Zakaj moj woofer z dvema navitjema dela tako tiho?

Po vsej verjetnosti sta navitji vezani proti fazno. Še enkrat preverimo povezavo med ojačevalnikom in zvočnikom, ter poskrbimo, da so minusi in plusi povezani pravilno med seboj. Lahko pa tudi poizkusimo obrniti polariteto enega navitja.

Kako vežem woofer z dvema navitjema v BRIDGE, mono?

Najbolje opišemo to s primerom:

  • Imamo ojačevalnik, stabilen na 2 ohma po vsakem kanalu in woofer 4+4 ohme.

    Navitja vežemo zaporedno na 8ohmov (plus enega navitja zvežemo z minusom drugega navitja ) ali pa pač zvežemo v STEREO način vsako navitje na svoj kanal.

  • Imam ojačevalnik stabilen na 1 ohmu (malo srečnežev ima tak ojačevalnik) po vsakem kanalu in woofer 4+4 ohme.

    Navitja vežemo vzporedno na 2 ohma (oba plusa skupaj, oba minusa skupaj). S tem smo maksimalno izkoristili ojačevalnik.

  • Imamo ojačevalnik, stabilen na 2 ohma po vsakem kanalu in woofer 2+2ohme.

    Navitja vežemo zaporedno na 4ohme (plus enega navitja zvežemo z minusom drugega navitja ) ali pa pač zvežemo v STEREO način vsako navitje na svoj kanal. V obeh primerih bo izkoriščena moč enaka.

Kaj je 3dB bolj naglas in koliko moči potrebujem za to?

Človeško uho sliši 3dB približno 30% bolj naglas, a za to rabimo ne enakem številu zvočnikov v sistemu še enkrat toliko moči.

Kaj je 6dB bolj naglas in koliko moči potrebujem za to?

Človeško uho sliši 6dB približno še enkrat bolj naglas, a za to rabimo ne enakem številu zvočnikov v sistemu še štirikrat toliko moči.

Kupil sem bas zvočnik enoto, ki ima kar 103db/W/m izkoristka, je to mogoče ?

Prodajalec je bil resnično mojster svojega poklica. Še enkrat si podrobno oglejte frekvenčno karakteristiko v prospektu ali navodilih (če jo seveda ima priloženo). Opazili boste, da po celem delovnem področju, ki ga obljublja (npr. 45-2500Hz) prav gotovo nima enakega izkoristka. Torej, nekje okrog 2000 Hz ali malo višje ima cca. 105dB, a to vam ne pomaga kaj dosti, saj si ga tam ne želite uporabljati. Tak bas zvočnik boste uporabljali med 40-200 Hz. Poglejte si karakteristiko v tem območju in si narišite dejanski povprečni izkoristek vašega zvočnika. Dobrodošli nazaj v realnem svetu.

Če poslušam oba zvočnika hkrati, ni nobenega basa, vsak zvočnik posebej ima normalen bas. Kaj je narobe?

Delujeta v protifazi. Preverite kateri zvočnik ima zamenjan + in – priklop na kablu med ojačevalcem in zvočniki.

Kakšen ojačevalec naj izberem glede na to, da imam zvočnik močan 100W RMS power ?

Preberite prej še enkrat vprašanje in odgovor na „Katere vrste moči poznamo pri zvočnikih ?“.Ojačevalec, ki da 150W (pri popačenju THD manj kot 0,1%) na obremenitvi impedance zvočnika.

Comments closed